Saturday, 28 January 2012

Cinta Itu Milik Ilahi (Part 2)

okeh... hani da janji nak sambung kisah yg lepas... arini baru dpt mengarang semula setelah sekian lama tggalkan blog ni yg da berabuk2... hehhehe...

Setelah 2 tahun hani mencari, ttp juga belum ditemui cinta sejati.. Suatu hari, hani menung dan berfikir, "mungkin tiada jodoh untukku lg"... terus hani sangkal fikiran negatif tu cepat2.. sbb hani penah terbaca Firman Allah yg berbunyi ;

"Aku akan menurunkan Hambaku, dgn Apa yg diFikirkan oleh Hambaku"...  
Firman Allah SWT


Takot kalau2 Allah betul perkenankan ape yg haani fikir.. haisshh. Nauzubillah..
Hani masa tu baru abis blaja.. Then keje kat Celcom... ari2 pegi keje awal pgi,  balik keje lewat malam.. mmg xde life mcm org lain.. ye la, blk keje g dating ker. g jenjalan ke.. mmg life tempat keje & tempat tdo.. hurmmm. masa tu betul2 exausted... dpt plak boss yg tah pape.. kawan2 kat opis lak ade yg mcm x suka ngan kita.. asyik nak buat muka jer... hani jz berkawan dgn staff2 lain selain kwn2 seopis... Then masa bulan 5 2011, hani decide 24hours resign.. terus blk kg nak rest... lepas smggu rest kaat kg, hani pon ingat nak balik KL amik baju2 kat sane.. sbb da decide nak duk kg je la... malas nak keje kat KL.. Smpai je kat KL ptg khamis tu, Rizal (kwn ms practical kat TIMES) ajak naik broga ptg jumaat.. then bermalam kat sane lah.. hani dgn gembiranyaa, JOM!.. ye lah... hilangkan bosan sblm blk kg...

Ptg jumaat tu, hani pon siap2 la nak naik broga.. dorang tggu kat stesen komuter kajang... (abg jenol/Alik/Abg botol/Rizal - hani sorang je pompuan). Kami start panjat dlm kul 630 asenye.. smpai kat atas dlm kul 730pm.. Mlm tu kitaorg pon melepak.. baring2 tgok langit smbil borak2.. harap2 x hujan lah.. Alhamdulillah sume selamat.. Baru nak terlelap, tetiba dlm kul 4 pg da bising2.. pehal plak ni.. rupanya da ade org panjat pagi2 buta tu.. huuiihhhhh.. x dapek den nak tdo haaaa.. huhuhu.. haani pon bgon lah lepak ngan alip... yg si Alip, pagi2 buta da main kemera hani.. tah gambar ape dia amik dlm gelap pon hani tatau.. (masa tu hani pakai freaky  lagi - DSLR sony a330).. Lepas je solat subuh, hani pon lepak ngan alip kat blakang batu amik2 gambar sunrise.. tgh duk amik2 pic , tetiba hani tergamam tgok awan ade tulisan kalimah ALLAH.. hani tgok awan tu bergerak.. cepat2 hani amik gambar walaupun tulisan tu da hancur sket sbb kena tiup angin.. Terus hani berdoa pada Allah,

"Subhanallah.. Maha Suci Allah..Ya Allah kau berikanlah aku jalan hidup yg terbaik sesungguhnya aku serahkan Diriku padaMu sepenuhnya. Kau berikanlah aku jodoh yg terbaik agar boleh membimbing aku ke jalanMu.. Amin"

(Berdoalah kalian jika melihat kebesaran Allah SWT)

Awan yg berbentuk kalimah ALLAH

Masa ngah duk amik2 gambar, tiba lg sekumpulan team yg panjat broga ngah cari2 kws nak rest.. kat atas batu tu, kompem kitaorg da cop dulu.. sbb kitaorg bermalam kat situ.. hani tgok masa tu, ramai gak yg kaki DSLR.. ye lah.. ngah musim la katakan.. Ngah posing2 amik gambar ngan alip, tetiba ade sorang mamat ni suka2 je amik gambar hani gak.. ea..ea...ea.. hani jadi serba salah plak nak pose.. ayayaiii. malu maaaa.. klu kat studio lain lah.. even dulu time study jadi part time model, xde la malu.. sbb tempat &  masa photographer yg amik tu sesuai.. ni hani duk amik gambar syok sendri jer.. haiishhh.. sogan den haaaa...
Pastu bertukar2 la FB ngan mamat tu.. Ye la, nak gak tgok hasil gambar mamat tu kan... minat da same.. hebat sgt ke.. ekekkeke... then kami pon pack barang2 utk turun.. sepanjang turun tu, kami kutip semua botol yg bersepah demi menjaga kebersihan Alam sekitar... Masa ni 8 MEI 2010...

Smpi je kat umah, hani pon on lappy, on9 FB.. apa lg, update pic la.. hehehhe... tp mamat tu x on9 pon..
on monday baru la tgok ade org send request utk friend... nama ZULFAZLI JUSOH.. ohh.. mamat kat broga tu.. die pon tag la gambar2 hani yg die amik tu.. not bad jugak gambar2 die... Pastu lame x amik tau psl die. suddenly dia PM hani, juz borak2 pasal photography jer la.. then lame



Waktu ni hani x keje lagi.. ye la kan.. baru brenti keje.. ngah duk cari2 keje gak.. .masa kat kg tu la hani byk berfikir pasal masa depan... xtau mane nak dihala tuju kan.. masa tu hani still bersedih lg, kenapa la hani x ditemukan dgn org yg betul2 jujur & ikhlas menyayangi.. Satu malam tu, hani buat solat istikharah minta petunjuk & ditemukan jodoh yg terbaik... Malam tu jugak hani bermimpi,

~ Masa tu hani duduk dekat tepi sungai yg amat keruh & dalam airnya... Hani pandang keliling.. Hani nampak ade 1 pondok kat tepi sungai tu jugak ade ramai wanita yg berteduh kat dalamnya.. Tiba-tiba, sorang lelaki dtg kat hani & tarik tgn hani smbil berkata "cepat naik atas sampan ni.. tempat ni bahaya.." hani pon tanpa membantah naik atas sampan beliau.. hani pandang dlm air sungai tu, banyak sgt buaya.. lelaki tu terus berdayung ke tgh2 sungai. dari situ, hani tgok, wanita2 yg duduk kat dlm pondok tu haabis kena baham dgn buaya tu walaupun pada hakikatnya tempat tu kelihatan mcm selamat... Lelaki tersebut terus berdayung smpai lah kat 1 anak sungai yg mmg cantik & bersih airnya smpai boleh nampak batu2 & ikan dalam sungai tu.. & air sungai tu cetek air nya... lebih kurang paras buku lali. yg menghairankan hani, sampan lelaki tadi masih boleh bergerak walaupun atas air yg cetek.. sampai je dekat 1 tempat yg ade 1 pondok kecik, lelaki tersebut berhentikaan sampannya & berkata, "kita da smpai tempat yg selamat"~

Terus hani terjaga dari tdo & masa tu da masuk subuh.. hani pon terus solat... lepas hani solat, tiba2 kawan hani SMS kata, yg harini mgkin ade sesuatu akn berlaku pada hani... sesuatu yg baik... katanya sbb mungkin naluri seorang sahabat dapat merasakannya.. bertambah hairan lah hani...
Pada haritu, hani pon pos la ttg "30 hari mencari cinta" yang mane mmg dari pandangan hani sendiri... Suddenly, Zulfazli tu PM hani lagi tya kenapa duk tulis2 pasal cinta tu..



Then, dari situ saja, Zul tu terus SMS hani kata nak dtg rumah.... Pada 24 june 2010, Zul dtg umah dgn kwn hani yg juga kwn opis die (Wan).. yg paling sweetnya, Zul dtg jmpa mak hani & bgtau "Saya nak minta izin dengan makcik untuk berkawan dgn anak makcik Zatul-'Iffah.. Tapi kalau boley, saya taknak berkawan lama, sbb saya xtau apa akan jadi... & Kalau boleh jugak, saya nak meminang anak makcik dalam masa yg terdekat"...
Discuss punya discuss, mak setuju, mak suh die bawa family dia dtg ikot adat org melayu. kira merisik la.. tapi disebabkan family die jauh dari Kedah, so dtg terus utk meminang... Mula2 die nak dtg meminang sebelum bulan puasa... dlm hujung bulan 7.. tapi mcm terlalu rush.. x wat persiapan pape.. so nak nampak cantiknya, kami decide, masa hari raya bulan 9.. 25/September/2010... So secara rasminya, pada tarikh tersebut aku jadi tunangan orang iaitu Zulfazli...

Gambar masa bertunang

Setelah persetujuan 2 pihak, awalnya kami akan diijabkabulkan pada feb2011... Tapi atas sbb yg x dpt dielakkan seperti pihak lelaki ade yg tdk dpt bercuti, maka tarikh perkahwinan kami di awalkan pada bulan Disember.. Maka tarikh 17December 2010 dipilih menjadi hari bersejarah kami... Alhamdulillah. Akhirnya kami disatukan walaupun kami tdk pernah bercinta pada awal perkenalan, tapi kami bahagia bercinta selepas perkahwinan... Ade jugak mulut2 jahat orang yg mengata sbb hani kawen awal.. ye lah, especially hani duduk dlm kawasan KAMPUNG. Mentaliti org2nya pon tak lah begitu advance... Mungkin ade di antara mereka tidak byk membaca tentang Agama.. Moga Allah bukakan lah mentaliti org2 sebegitu ke jalan yg benar.... Allah je yg tau kenapa DIA tentukan jalan jodoh hani mcm ni... Tpi biarlah, smpai bila pon mulut manusia kita x dpt nak ttup...

Jadi disni hani cuba perkatakan, belum tentu org yg kita syg itu akan jadi milik kita.. Cinta itu milik Ilahi.. Cintailah Allah agar DIA memberikan kita pasangan yg Mencintai kita setulusnya... Percaya akan Qada' & Qadar Allah.. Jodoh itu atas kehendak Ilahi... Jodoh itu RAHSIA Ilahi... 

Jom layan gambar kawen hani yg x seberapa ni.. :D

 With Farah & Popoi

 Puncak Broga jadi saksi cinta kami

 With kawan2 UitM Segamat

 With my Larlinks AJ/Fiena/Faten

 Kat jalan ketapi pon jadilah... huhuhu


 Ehem2.. ehehhehe


 Aku terima nikahnya........


 Masa kat kedah...


 Direnjis-direnjis dipilis... lalallala~


Sekian, dari hani.... ^^

4 comments:

  1. soo sweet effa=) semiga kenbahgian dan keberkatan sentiasa ada dlm rumah tangga kamu hingga ke syurga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thnk My Dra Medin.. amin2.. mudah2an...

      Delete
  2. Replies
    1. hehehehe.. tq mamaabril.... citer cintan cintun jer...

      Delete