Tuesday, 6 September 2011

Cinta Itu Milik Ilahi

Entry kali ni hani nak bercerita tentang Jodoh Pertemuan...
hurmmm.. agak complicated sebenarnya tajuk entry ni.. mungkin setiap orang ade pendapat yg berbeza...

Ok... hani bercerita tentang Jodoh & Pertemuan ni berdasarkan pengalaman yg hani lalui, & juga experience org lain yg hani lalui bersama mereka...

Jodoh & pertemuan mmg hanya Allah SWT yg tahu.. dengan SIAPA... Pertemuan DIMANA...
Walaupun kita merancang, tapi qada & qadar Allah juga yg penentunya... Kita hanya mampu berdoa & berserah...

Kita selalu menyalahkan takdir..
Mengapa si polan itu tdk dijodohkan dgnku???... kenapa Allah berlaku tdk adil??.. Kenapa dia menipu aku??.. Apa salah aku???... Itu lah yg selalu kita fikirkan jika "Putus Cinta"... Sehinggakan kita sggup melakukan tindakan di luar kewarasan minda seorang manusia... Cuba membunuh diri.. menyalahkan diri sendri.. Menyalahkan org lain... Nauzubillah...
Ingatlah wahai saudara-saudara ku sekalian...

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.” (Al-Baqarah 2:216)

Dahulu, Hani pernah mempunyai seorang teman lelaki di mana kami telah saling mengenali  agak lama... Disebabkan perkenalan kami agak lama & diketahui oleh org tua kami, maka hani menganggap dia lah JODOH hani... Hani mempercayai dia sepenuh hati.. Tdk pernah berlaku curang. Tdk pernah berkawan rapat dgn mana2 lelaki demi menjaga hubungan kami... tetapi akhirnya hubungan kami terputus disebabkan org ke 3... Dia berlaku curang... bertapa sakitnya hati menahan sedih, marah, benci, duka & kecewa hanya Allah yg tahu... Dgn bodohnya, hani mengambil tindakan mengelar pergelangan tangan, menghantukkan kepala ke dinding & cuba utk terjun bangunan... Tapi disebabkan Allah masih memberi ruang untuk hani bertaubat, hani masih bernafas sehingga hari ini... Lama untuk hani menyembuhkan luka di tipu org yg di sayangi... Berbulan hani menjadi seperti hilang arah...
Alhamdulillah, pada suatu malam masa hani sdg bersedih, hani terdengar mak hani sedang berdoa & menangis... Beliau memohon agar anaknya ini akan dilindungi Allah & mendapat jodoh yg terbaik... Dari situ, hani tersedar, bertapa bodohnya hani menangis & bersedih utk org yg tak pernah fikir akan perasaan kita...
Bermula pada malam itu lah, hidup hani berubah... hani mulakan dgn solat taubat.. bertapa byknya dosa yg hani dah lakukan dari yg kecik hinggalah yg besar... hani serahkan diri sepenuhnya pada Dia...
Alhamdulillah syukur, hani pulih sepenuhnya berkat doa yg dipohon...

MELUPAKAN..
Seterusnya, hani terus berdoa.. Pada setiap solat hani, hani sentiasa memohon "Ya Allah Ya Tuhanku, Aku mohon padaMU agar dipertemukan dengan seseorang yang mampu membuatkan aku melupakan si dia.. Walaupun pertemuan itu hanya sementera.."
Maha suci Allah, Dia memperkenankan doa hani sekali lagi... hani berjumpa & berkenalan dgn seseorang teman di kampus disebabkan oleh kerana "tersalah kirimsalam", maka kami berkenalan dgn rapat... Hani berkenalan dengan dia cuma sebulan, & akhirnya hubungan kami putus tanpa alasan yg kukuh.. tapi hani bersyukur, disebabkan berjumpa dgn dia, hani terus melupakan cerita cinta hani yg lama.. tiada lagi perasaan benci, dendam, marah dll...

TERUS MENANTI
Hari demi hari.. hani berkawan dgn semua yg ingin mengenali... Tiada sebarang perasaan untuk bercinta.. cuma ingin mengenali mencari keserasian....
Setiap hari hani berdoa agar dipertemukan jodoh yg terbaik...
& hani selalu berdoa " Ya Allah Ya Tuhanku, Jika dia bukan jodohku, Kau bawalah dia pergi jauh dari hati & pandanganku agar aku tdk berasa kehilangan.."
Sepanjang tempoh hampir 2 tahun, hani mengenali 2 org teman lelaki.. Sekali lagi, Allah membuktikan qada & qadar Nya bahawa mereka bukanlah jodoh untuk hani...

To be continue.............................

Wednesday, 24 August 2011

Fist time buat Trifle!!!!.. yeah!


Entry kali ni berkaitan dgn TRIFLE!.. yeah!.. hehehehe

My fren kat FB share la resepi trifle die kat hani.. nampak sedap.. tapi tatau cane rase.. coz hani ni mmg x penah buat trifle.. so try la...
Ptg tu, ajak la encik asben ni g beli bahan2 nak buat Trifle... xde la banyak sgt pon... Jimat... Murah.. :D

Ni la Bahan-bahan yang kena ade dlm kita nya Trifle ye Puan-puan... (bajet chef la plak.. huhuhu)

  1. Tepung Castard
  2. Susu Cair (IDEAL)
  3. Kek Gulung (tak kisah berapa perisa yg korang suka.. ikot selera.. ehehhe)
  4. Buah-buahan dlm tin (tak kisah la buah ape pon.. yg korang suka lah)
  5. kristal Jelly (Saya pakai brand NONA.. Perisa ikot suka ati suka rasa ape.. hehehe)
  6. Gula & Air

Cara-cara:-

1st STEP : (1st Layer trifle)
  • Potong kek gulung tadi & susun je dalam bekas.. Susunlah padat-padat supaya layer yg bawah tu cantik jer...
  • Amik sirap dalam buah tin & basahkan kek tadi...

(ok, tggalkan 1st layer tu)

2nd STEP : (2nd Layer Trifle)
  • Masukkan 3 sudu besar Tepung Castard dalam mangkuk & 1 Tin susu cair...
  • Kacau adunan (sampai tak berketul yer....)
  • Then bile da x berketul, masukkan dalam periuk & masak dgn api yg SEDERHANA!...KACAU SELALU!!.. JGN TINGGALKAN!... (make sure kacau slalu, nanti takot keras plak..)
  • Kemudian masukkan 1 senduk gula (senduk yg size kecik)
  • Kacau adunan sampai pekat/likat... Bila da pekat TERUS tuang dalam BEKAS yg ada KEK  tadi...
  • Ratakan adunan tu cantik2... 
  • Then Susun Buah atas adunan mengikut kretiviti masing2.. 

3rd STEP : (3rd Layer Trifle)
  • Masak Kristal Jelly dengan 400ml Air (dlm 2 cawan)..
  • Then Tuang atas adunan tadi...
  • Biarkan sejuk sket, then masukkan dalam peti sejuk.. Dalam 2 jam da boley dijamu...



Senangkan????... hehehehe
cuba lah.. boleh dijadikan pencuci mulut utk Rumah Terbuka Hari Raya ni... Selamat Mencuba.. 

Selamat Hari Raya Aidilfitri!!!

Wednesday, 17 August 2011

"Adik Baru...."

Seminggu Lola asyik bermurung jer.. Main taknak.. Makan pon sikit jer... Tido pon asyik dengan kami... hurmmm.. kesiannye Lola.. mungkin dia rindukan Lela... Sabar yer sayang... =(

Kami rasa x senang bila tgok Lola asyik mcm ni.. ye lah, selalu active jer... ni murung jer dah.. kami nak pegi mane2 pon, kami terpaksa bawak dia.. sbb Lola mesti mengiau menjerit2 kalau we ols nak kuar rumah... kesian sgt... hurmmm...

Hani pon duk usha2 gak memane kedai yg nak jual kitten murah2.. nak buat kawan Lola.. Pastu, ade la ternampak kat Mudah.com ni, ade sorang mamat ni, nak jual kitten die byk2... harga around RM450... So hani pon message la die malam tu jugak around kul 12... Alhamdulillah, mamat yg gelarkan diri die adik ni ade kitten lagi yg nak jual... Die pon emelkan la hani kitten yg die nak jual.. bile dah tgok2 gambar kitten yg die bg tu, kami pon setuju pilih kitten Breed Persian Ragamuffin untuk jadi teman Lola.. Warna Grey.. kami bagi nama LOLEE... tapi Lolee akan masuk umah kami lepas raya.. sbb die kecik lagi... masih dlm pemantauan.. so after raya, baru lah kami bawak balik rumah..

Ni la LOLEE...
Gugurl jugak pengganti LELA... Walaupun x same, xpe lah... hope Lola akan suka & xkan bermurung lagi... Muka die pon ala2 muka Lola.. Agak sombong sket.. hehehhe


Pagi ahad aritu, tetiba awe kwn kitaorg call, bgtau ade sorang gurl ni nak bg kitten free... sementara Lolee x dtg la, ok la kalau kami amik sekor lagi kat budak ni.. ptg tu, kami pegi la umah diz gurl nak tgok kucing. (FREE la Katakan.. huhuhu). my asben tetiba berkenan dgn kitten warna grey gak.. kami pon amik la bawak balik..kecik sket pada Lola.. Breed tak dpt dikenal pasti.. sebab Mak dia Siamise.. Bapak die Persian.. so gabungkan PERSIAM... huhuhu.. ok la kot... 

Kami bagi name die GEGEE... Kenapa?????..
huhuhu.. sebab, si Gegee ni garang yang amat.... Asyik nak tunjuk gigi die jer kat Lola.. sian Lola.. Lola masa mula2 jmpa Gegee, Lola elok jer cium2 & jilat bulu Gegee... Tapi Gegee ni plak yg berlagaknyer.. abis Lola kena cakar2.. haiishhh!!.. siannye anak mummy sekor ni... baru nak kawan tapi dah kena cekau.. sabar yer Lola.. mesti Gegee takot lagi.. ye la, geegee baru 2 1/2 bulan... Lola dah 4 bulan.. Abg kan.. Sabar yer...
Disebabkan Gegee terlalu garang sgt, hani terpaksa masukkan die dlm Tahanan dulu.. Phew~.... Bisingnye Gegee kena kurung, Tuhan je la yg tau... mengiau2 tak henti2... Lola dengan simpatinya, duduk la depan kandang tahanan tu temankan Gegee.. tapi Gegee ni tetap nak cekau Lola jugak... haissshh... (mesti Lola kata dalam hati "da la dtg umah aku, tapi berlagak plak!!!").. huhuhuhu...
Seharian Gegee dlm tahanan, My Asben tak tahan dgr dia bising2, terus kuarkan die dari kandang tu... Kami tggalkan diorang berdua je kat rumah... bila kami balik jer, tengok dorang dah boleh bergurau2.. phew~~.. lega hati kami.. Lola da tak bermurung lagi.. Gegee pon da tak takot.. tggal nak tggu kehadiran Lolee jer lepas raya.. Lola heppi sgt sbb dapat 2 adik baru... Mummy & Abuyya pon heppi gak...

Ni la GEGEE yg takot tapi garang tu....


Tuesday, 16 August 2011

Pet yang disayangi...

Al-kisahnya, hani ni mmg minat yg amat2 la dgn kitten... Di sebabkan hani ni housewife sepenuh masa, jadi my lovely hubby pon, belikan lah 2 ekor kitten... kitten ni, kami beli kat ade sepasang couple ni yg mmg nak kurangkan kucing2 kat rumah dorang... so, kami bebesar hati mengambil 2 beradik kitten ni dgn harga RM450.. Murahkan???... Breed DLH.. 

Kami beri nama kitten ni Lola & Lela... 

Yang ni LOLA...Boy.. cute kan?.. ade janggut putih.. hehehe


Yang ni plak LELA... si blackie.. yg mmg hitam legam sampai x nampak mata... hehehe. die betina.. 
(Hitam2 si tampuk manggis, Lagi hitam lagi Manis.. huhuhu)


Dorang ni, tersangat lah playful.. active.. tapi Lela yg paling active.. Lola active kejap2 jer.. mgkin sbb die gemok kot.. hehehhehe (sorry Lola, mummy ngumpat lola, tapi mummy ttp syg lola tau..).. Lela ni suka memanjat smpai lah kat atas puncak tingkap kat rumah ni.. siap ajar lola lagi tu.. haishhh.. nakal sungguh.. Selamat la brg2 kat dlm umah ni bukan yg mudah pecah & koyak.. kalau x, adehaiiii.. penat la mummy nak beli baru sumenyer.. hehehhe

Layan Gambar dorang yg nakal sgt2...








Tapi...... tanggal 17 Ogos 2011, kami berdua bangun sahur.. Masa hani tgh masak kat dapur, terasa mcm sunyi plak sbb tak dengar suara Lela mengiau2 mengacau kat dapur... Sedapkan hati, "mungkin Lela tidur lagi kot".. Tengok Lola jer yg duk menggesel2 kat kaki kacau.. Tapi, hati ni rasa tak sedap ati sgt waktu tgh makan... tetiba kami nampak tingkap terbuka... hurmmm.. takkan Lela jatuh kot!!!... (Hati jadi makin berdebar2)... kami x perasan tingkap tu terbuka malam tu.. sbb kami mmg x pernah buka tingkap since ade si kecik 2 ekor ni. (Sbb rumah kami kat tgkat 5).. Mgkin kwn2 yg dtg malam tu yg buka tingkap then lupa nak tutup semula... 

Hani panggil Lela 1 rumah, tapi x menyahut pon... dtg pon tak.. Hani suh la asben turun bawah tengok kalau betul2 dia jatuh.. hurmmm... 
Hani tunggu asben naik, tak gak naik... hati ni makin la gelisah.. hani pon turun jugak kat bawah umah kami ni sambil panggil nama Lela... Masa tu pukul 6 a.m.. Mungkin org yg dengar rasa pelik... Dari jauh Hani tengok asben duk berdiri tegak sambil pegang something... hati hani berdebar time tu, Tuhan je la yg tau.. bila hani da dekat, tengok asben dukung Lela yg da keras... masa tu Hani sedih, Tuhan je yg tau.. sedih yang amat2... smpai terduduk & nak pitam sbb menangis & muntah2 sbb smpai x boleh bernafas & semput.. Asben pon turut sama menangis.. sbb kami sayang Lela da macam kami bela anak.. Lela slalu tggu asben balik dari keje depan pintu.. Mmg kami sedih yang amat2.. Rasa bersalah & menyesal sgt... Sbb malam tu, Lela mengiau2 mintak nak tido sama.. tapi Hani xnak.. Hani kunci pintu x bg die masuk... rasa terkilan sgt... hurmmm... sehari sebelum tu plak, mmg hani baru lepas mandikan dia... So mayat Lela bersih waktu dia mati... 
Mummy sygkan Lela.. Abuyya pon.. Lola pon sama.. InsyaAllah, nanti kita jmpa kat alam lain yer... 

kami semadikan Lela, kat tempat yg dia jatuh... Kul 6.10 a.m kami selamat tanam Lela...


Kubur Lela....


 We miss u LELA... love u so much...

NEW! NEW! NEW!

HUrmmm... 1st time sebenarnya guna blog ni.. tak brape tau sebenarnye , tapi hentam je lah... huhuhu..

Actually, hani buat blog ni untuk berkongsi cerita yg hani rasa ok la utk dikongsi bersama.. tak kisahlah dari segi ilmu pengetahuan, luahan, pandangan or any kind of story yg baik2... InsyaAllah...
Blog ni jugak sebenarnya hani buat untuk hani memorize kenangan2 manis hani... Ye lah, kalau tulis kat diary, susah plak nak cari entry kan.. kalau kat blog ni, boley direct search jer.. hehehe...

Pape pon, salam perkenalan untuk semua!!!....