Wednesday, 24 August 2011

Fist time buat Trifle!!!!.. yeah!


Entry kali ni berkaitan dgn TRIFLE!.. yeah!.. hehehehe

My fren kat FB share la resepi trifle die kat hani.. nampak sedap.. tapi tatau cane rase.. coz hani ni mmg x penah buat trifle.. so try la...
Ptg tu, ajak la encik asben ni g beli bahan2 nak buat Trifle... xde la banyak sgt pon... Jimat... Murah.. :D

Ni la Bahan-bahan yang kena ade dlm kita nya Trifle ye Puan-puan... (bajet chef la plak.. huhuhu)

  1. Tepung Castard
  2. Susu Cair (IDEAL)
  3. Kek Gulung (tak kisah berapa perisa yg korang suka.. ikot selera.. ehehhe)
  4. Buah-buahan dlm tin (tak kisah la buah ape pon.. yg korang suka lah)
  5. kristal Jelly (Saya pakai brand NONA.. Perisa ikot suka ati suka rasa ape.. hehehe)
  6. Gula & Air

Cara-cara:-

1st STEP : (1st Layer trifle)
  • Potong kek gulung tadi & susun je dalam bekas.. Susunlah padat-padat supaya layer yg bawah tu cantik jer...
  • Amik sirap dalam buah tin & basahkan kek tadi...

(ok, tggalkan 1st layer tu)

2nd STEP : (2nd Layer Trifle)
  • Masukkan 3 sudu besar Tepung Castard dalam mangkuk & 1 Tin susu cair...
  • Kacau adunan (sampai tak berketul yer....)
  • Then bile da x berketul, masukkan dalam periuk & masak dgn api yg SEDERHANA!...KACAU SELALU!!.. JGN TINGGALKAN!... (make sure kacau slalu, nanti takot keras plak..)
  • Kemudian masukkan 1 senduk gula (senduk yg size kecik)
  • Kacau adunan sampai pekat/likat... Bila da pekat TERUS tuang dalam BEKAS yg ada KEK  tadi...
  • Ratakan adunan tu cantik2... 
  • Then Susun Buah atas adunan mengikut kretiviti masing2.. 

3rd STEP : (3rd Layer Trifle)
  • Masak Kristal Jelly dengan 400ml Air (dlm 2 cawan)..
  • Then Tuang atas adunan tadi...
  • Biarkan sejuk sket, then masukkan dalam peti sejuk.. Dalam 2 jam da boley dijamu...



Senangkan????... hehehehe
cuba lah.. boleh dijadikan pencuci mulut utk Rumah Terbuka Hari Raya ni... Selamat Mencuba.. 

Selamat Hari Raya Aidilfitri!!!

2 comments:

  1. dear..for 2nd layer tu dear tak tambah air 1 tin ker??? ke dear lupa... xkeras ke custard tu? kalau x keras its ok.. tp, adunan shu..shu tambah 1 tin air..:)

    ReplyDelete
  2. tak campur pon... tapi ok plak jadinyer... huhuhu.. ke kebetulan jadi???... huhuhu..

    ReplyDelete