Friday, 27 January 2012

Lahirnya Permata Hati Mummy & Abi...

3 December 2011 / Saturday / 2.38Pm

- Detik yg tdk dapat dilupakan... Pada malam jumaat lepas balik dari pasar malam, aku asyik buang air kecil je... haiishhh... nak bersalin dah ker.. ye la, setiap 5 mt lepas buang, buang lagi.. hurmmm.. mak kata, mcm da nak bersalin jer... klu ikotkan due, da lebih hari... due sepatutnya 30/11/2011... tapi masa tu da 2/12/2011.. masa tu aku duk doa je la moga dipermudahkan segalanya. ye la, darah & lendir tanda nak bersalin tu da 3 mggu kluar.. org kata klu da tanda, jln da buka.. tp aku x buka2 plak.... if baby nak deliver, deliver je la... mummy da  bersedia... sume yg diidamkan, sume da dapat... sepanjang aku pregnant, byk la benda yg aku ngidamkan... antaranya:-

  • Buah delima (awal2 pregnancy da ngidam.. masa ngah teruk muntah2.. masa genap je 3 bulan, dpt je makan terus da x muntah dah.. Alhamdulillah dpt delima betul2 merah.. kwn asben yg dptkan kat hway perak.. mahal plak tu.. time nak tu, puas la cari merata tempat.. time tu plak xde jual.. ayayaii.. finally dpt gak.. hehehhe)
  • Telur ikan. (haishhh.. mane nak cari.. alih2 blk kg, mak dapatkan. buat goreng je.. makan sket je... sabor je la)
  • Buah NONA ( nak buah nona yg Merah yer.. bukan yg kulit hijau tu... dulu kat kg byk.. skang ni da xde sgt.. tp aku nak jugak... ramai la kwn2 duk tolong carikan.. dpt mmg dpt, tp dorang bg yg kulit hijau tu jugak... da dkt 2 bulan baru lah aku dpt gak akhirnya.. makcik kat kg aku tu kebetulan pokok dia berbuah.. tp sebiji jer... die bg kat mak aku.. mak aku punya simpan tggu nak bg aku... smpai da lembik sgt buah tu, aku makan jugak smpai abis.. nikmat dpt mkn tu, Allah je la yg tau).. phew~~
  • Kambing Golek. ( Ayayaiiii... jenuh asben aku pikir mane nak cari... hadoihhh... xkan nak beli sekor kambing.. mak aihhh.. nak makan kat hotel kompem mahal... masa tu bulan puasa... tetiba dlm mggu yg same, kebetulan opis asben buat majlis berbuka puasa... sampai je kat sane, aku tgok ade kambing golek!. fuh!!!!... gembiranya x terhingga.. aku pon tolak nasi & sume makanan2 yg sedap la.. masa tu, mata ni juz nampak KAMBING GOLEK jer yg sedap.. aku makan smpai 2 pinggan, kambing tu sahaja.. masa balik, abg yg golekkan kambing tu, siap tapaukan lagi bhgn rusuk.. fuiiyyoohh!!!.. sahur pon makan kambing golek.. huhuhuhu.. selera mahal anak aku ni... Padahal, seumur hidup aku x penah makan KAMBING ok!!!.. haiyoh...)
  • Udang ( udang ni mmg senang lah nak cari. tp hakikatnya, aku xley makan udang.. ALLERGY!.. tp disebabkan nak jugak, 1st try, aku cuba makan sekor kat dlm char kueh teow.. xde pape.. aku amik lg 2 ekor... xde pape.. esoknye, aku pegu pasar malam, beli sekilo, buat sambal udang, aku bedal sampai abis.. Fuhh!!!!.. xde pape!. Magic!!!!... selalu kena air udang je, seluruh badan aku bengkak.. & KOMPEM masuk wad then kena masuk air.. tp berkat ngandungkan anak aku ni, serius xde pape... miracle kan??... )
  • Siput Sedut Masak Lemak Cili Api (Seminggu sebelum bersalin, aku ngidam nak makan siput sedut.. haiishhh... tipon mak kata nak makan siput sedut.. mak cari kat kg ingat nak buatkan.. xde plak.. pastu betul2 da x tahan, ajak encik suami g pasar serdang, dapat lah jugak.. dgn  seronoknye, aku masak siput sedut tu.. x makan nasi pon.. juz makan siput sedut tu je... sengeh smpai bawak tdo la atenye.. hehehhe)
- Maalam tu encik asben da tdo awal.. balik dr pasar terus tdo dlm kul 8pm.. see bertapa awalnyer... aku plak x dpt tdo sbb asyik membuang air jer... last2 aku masuk tdo dlm kul 12 lbh.. pastu, kul 3am aku terjaga nak buang air kecik lagi.. adehaiii... lepas je kencing, tetiba terasa air kuar lg.. out of control.. aikk.. xkan terkencing lg...pastu kuar jer. haiishh.. kopem air ketuban.. aku pon kejutkan encik suami & mak.. aku mandi dulu siap2.. then teruslah g hosp...

- sampai je kat hosp Putrajaya (HPJ), masuk dewan bersalin.. dorang check CTG, sume ok.. pastu nurse suh tggu kejap tggu doc check jalan.. tggu punya tggu, da kul 6 pg, xde gak doc dtg check.. da la die suh tggu kat kerusi.. air ketuban aku terus kuar.. da basah2 kain batik aku pakai... abis meleleh kat kusi aku duduk tu.. dorang kata doc ngah ade patient.. haiiyooohhh... (xkan nak terus tggu kat kerusi tu kot.. katil kat dlm bilik check CTG tu, kosong jer... bg la rest kat situ... hurmmm.. xde lgsg)... dlm kul 6 lebih, baru la doc dtg check. doc syafa.. muda lagi.. check punya check, da 4cm.. dia kata suh tggu kejap... TUNGGU LAGI!. tggu punya tggu da pukul 9 aku duk atas kusi & berjalan2 kat luar dewan tu... tapi yg PELIK nya, aku sket pon x rasa SAKIT...dalam kul 9.15am kot baru la nurse suh masuk labor room.. tp tu pon katil x siap lg.. adoyaiii... aku pon baring je la tggu ape seterusnya.. mcm x gaya nak bersalin je aku ni.. doc pon xde.. mcm duk baring2 dlm wad biase je.. isk3.. hampir2 kul 10am, doc sekali lgi dtg check... doc tu ley kata (sory3.. doc yg shift pagi tadi x pas job...) haaa???????????????????.. APAKAH?..
Doc tu check jalan, da 5cm... die suh aku rest sementara nak tggu 10cm... aku pon baring & tdo la.. ngantukk sehhh... dlm kul 1 lbh camtu, doc n nurse dtg tya, ade rasa sakit contraction x???... xde la plak. xde rasa pape pon... doc tu terus decide, "peliknya awak ni.. x rasa pape... hurrmm.. kalau mcm tu saya kena induce awak supaya awk rasa sakit & rasa nak teran"... ayayaiii.. induce plak.. dorang pon panggil asben suh masuk temankan aku... x sampai 8mt, dari 5cm terus buka 10cm.. cepat yg amat.. nurse suh aku try teran, then aku teran je, nurse tu terus pggil nurse sorang lg sbb kepala bby da nak kuar.. Asben kat sebelah bg semangat supaya aku kuat.. aku kuatkan semangat & tabahkan hati, aku teran smpai lah anak aku keluar dgn sendirinya.. ALhamdulillah, jam 2.38pm, aku selamat melahirkan anak LELAKI seberat 3.38kg.. terasa leganya Hanya ALLAH yg tau.. ibarat lepas 1 azab.. Syukur Alhamdulillah aku melahirkan anakku tanpa sebarang alatan bantuan... nurse letakkan anakku atas perut. aku pegang anakku... gembira x terhingga... Aku berdoa agar aku dapat menjadi ibu yg baik utk anakku...

Ni la permata hati kami di hri awal kelahirannya...

- Part yg paling teruk & sakit aku adalah part NURSE salah jahit... Masa nurse jahit bhgn yg terkoyak tu, hnya ALLAH je la yg tau sakitnya... Koyakan tu terlalu besar sehingga lah bhgn ANUS.. they called, 3rd degree perineal tear... Masa aku bersalin tu, aku x rasa pon nurse tu gunting.. (Tapi die kata die gunting)... & aku rasa sbb tu jugak, koyakan aku besar.. hurmmm.. ntah mane la yg betul.. masa nurse tu jahit, die x refer ngan doc pon.. die main jahir je.. sakitnya, adoyaiiii... aku je la yg rasa... nurse tu buat x endah je aku jerit sakit.. abis je die jahit, die panggil doc, then doc dgn HANGINnya!!! marah nurse tu sbb pandai2 jahit tanpa refer die.. doc tu check, die cuma jahit luar je, dlm x jahit.. doc tu buka semula jahitan, adehaiiiiii.. sakitnye Yarabbi.. doc tu try jahit sket, x boley sbb daging da teruk hancur... then doc tu call ketua doc pakar, Doc Azmi utk jahit semula kat bilik operation.. lps aku n asben sign sume doc kebenaran, terus je masuk OT.. then dorang bius separa badan.. time tu aku da betul2 lemah longlai... LAPAR.. HAUS.. PENING.. PENAT.. sume ade.. lps abis sume tu terus anta aku masuk wad. bayangkanlah, kul 2.38 petang aku bersalin, kul 9 Malam baru setel MENJAHIT!!!... Adoyaiii!!!.. sampai je, xley nak makan.. doc x kasi makan dulu takot termuntah.. aku juz jamah kurma n minum air.. anak pon aku x dpt pegang lg.. badan aku x dpt gerak lg masa tu... hurmm

- Esoknya, aku betul2 lapar.. tp x dpt nak bgon laagi.. sbb rasa sakit yg amat sgt.. asben dtg tolong suapkan makanan.. aku nak g tandas pon asben yg tolong... Alhamdulillah encik suami memahami sgt... dia lah yg mandikan aku, bersihkan aku, temankan aku terkencing, terberak.. Terima kasih abang... I Always LOVE U... 
Asben tgok bengkak kat bhgn jahitan tu sebesar penumbuk.. adoyaiiiii... Bayangkan mcm mane seksa aku berak & kencing... Phew~~~

Tapi Alhamdulillah aku ttp bersyukur dgn kelahiran anakku... semoga anakku jadi anak yg soleh, taat kpd Allah & perintah Rasul, jdi anak yg cerdik pandai serta baik Akhlaknya.. Amin Yarabb...

Kami namakan Hero kami ZUL-IMAN NUR ISLAM..
jom layan gambar si comel kami..
dah pandai bg respond even baru 2 mggu... hehhee

jelingan manja gitu.. heee

During our ANNIVERSARY!!!

mummy jnji akn menjaga kamu dgn baik.. insyaAllah... Amin..

2 comments:

  1. tahniah atas atas kelahiran orang baru dalam hidup awak...mga bhgia selalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank kak roha.. amin.. mudah2an.. same goes to u.. :D

      Delete